![Zdarma dárek při objednávce nad 2500,-](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pradedovovcelarstvi.cz/user/banners/darek.png?675ef41f)
![Domácí výroba zdravě a s láskou](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pradedovovcelarstvi.cz/user/banners/domaci_vyroba.png?671d62f5)
![Přírodní včelí med z hor Jeseníků](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pradedovovcelarstvi.cz/user/banners/jeseniky.png?671d61d2)
![Medové klasiky i chutné speciality](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pradedovovcelarstvi.cz/user/banners/speciality.png?671d647a)
![Bez chemikálií pouze zdravě a chutně](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pradedovovcelarstvi.cz/user/banners/bez_chemikalii.png?671d633d)
Tato lahodná pochoutka je vyrobena jen ze třech surovin: 96% kvalitního medu, 3% lyofilizovaných jahod a 1% pravé vanilky.
Květový med nám nosí naše včeličky. Máme štěstí, že bydlíme v oblasti Jeseníků, takže jsme obklopeni lány travnatých luk a voňavých lesních porostů. Včelky si tedy mohou vybrat, kam si zaletí nasbírat nektar, aby jejich med byl ten nejlepší a nejvoňavější široko daleko. Právě tento med je základem dobrůtky, do níž přidáváme další kvalitní suroviny.
Čerstvé jahody patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Do pastového medu přidáváme prášek z lyofilizovaných jahod. Díky lyofilizaci, což znamená sušení mrazem, si jahody uchovávají svou přirozenou chuť, vůni i většinu vitamínů, které obsahují.
Jahody obsahují vysoký podíl vody, naopak minimální množství bílkovin a tuků a poměrně malé množství sacharidů, díky čemuž patří mezi ovoce s nízkým glykemickým indexem a nízkou energetickou hodnotou. Jahody jsou skvělým zdrojem vitamínu C (mohou směle konkurovat citronům), dále obsahují vitamín K, mangan, hořčík, draslík a kyselinu listovou.
Mezi výčet benefitů, které jahody na lidský organizmus mají, můžeme zařadit zlepšování funkce srdce a mozku, prevenci kardiovaskulárních onemocnění, pomoc se snižováním krevního tlaku, posílení imunity, kostí, vlasů a kůže. Jahody mají velmi pozitivní vliv na zažívání, neboť regulují překyselení žaludku a zároveň pomáhají proti zácpě. Čtvrtinu sacharidů, které jahody obsahují, tvoří vláknina, a to jak rozpustná, tak nerozpustná, takže jsou skvělým pomocníkem také při hubnutí.
Věděli jste, že:
- jahody a růže mají mnoho společného? Jahodník je rostlina z čeledi růžovitých, patří tak do rodiny růží.
- mytím pod tekoucí vodou ztrácí jahody 50% své vůně? Raději je vložte do mísy s vodou a poté nechejte okapat.
- jahody patří mezi afrodiziakum? Je to kvůli obsahu zinku a antioxidantů.
- s konzumací jahod to není vhodné příliš přehánět? Ideální množství je maximálně hrnek denně.
- alergie na jahody je poměrně častá, zejména u dětí? Je to způsobeno obsahem organických kyselin – jablečné, citronové, chininové, šťavelové a salicylové, které zároveň dodávají jahodám charakteristickou chuť a vůni.
Bourbonská vanilka, která doplňuje lahodnou chuť jahod v našem pastovém medu, je aromatickým kořením a je tou nejkvalitnější odrůdou vanilky. Prášek pochází z čistě namletých celých lusků vanilky Planifolia bourbon. Její chuť je sladká, ovocná a bohatá na vanilin, vůně je velmi výrazná a intenzivní s lahodnými tóny čokolády, ovoce a karamelu.
Vanilka se používá zejména v potravinářském průmyslu jako přísada při pečení, vaření, při přípravě krémů, dortů, cukroví, zmrzliny a různých nápojů. Její extrakt se využívá při přípravě voňavek a parfémů.
Vanilka má řadu zdraví prospěšných účinů: posiluje imunitní systém, snižuje vysoký krevní tlak, zprůchodňuje cévy, působí při pocitu studených nohou, je výborným antioxidantem. Má antimykotické vlastnosti, pomáhá tedy v léčení plísní a houbových onemocnění. Dokáže pomoci při nervových poruchách, depresivních stavech či nespavosti, protože zklidňuje psychiku. Je tak obecně pomocníkem při chronickém stresu a špatné náladě. Podporuje trávení a dodává tělu energii.
Věděli jste, že
- mexičtí indiáni používali vanilku jako afrodiziakum?
- vanilkovník je tropická orchidej? Pochází ze střední Ameriky. Rostliny začínají plodit až ve 3. roce.
- pěstování vanilky je velmi složitým procesem? Vanilka se díky nedostatku specifického hmyzu musí opylovat ručně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.